Ön tudta-e?




A méz akkor a legjobb, amikor a méhek begyűjtötték és mézzé érlelték. Ezt a tökéletes mézet az ember jobbá tenni nem tudja, de elrontani igen. Minél több procedúrán megy keresztül a méz, annál több érték vész el belőle. Ez az egyik oka, amiért mi nem vásárolunk a nemzetközi mézkereskedelemből homogenizált, minimum egyszer melegített méz tételeket. Azt gondoljuk, hogy hiába legmodernebb egy mézüzem, ha olyan mézzel dolgozik, aminek az értékei sérültek igazán jó minőséget nem tud kibocsátani.

Közvetlenül a termelőktől vásárolunk. A felvásárlást végző kollégáink ismerik a méhészeteket, így rálátásuk van a kaptárakra, ahonnét a méz származik. Így tudjuk azt, hogy mennyi a reálisan megtermelhető méz. Ez a legegyszerűbb és legjobb módszer arra, hogy biztos forrásból származó, tiszta, természetes, szűz, mézhez jussunk.

A méz alkotórészeinek nagy többsége különböző szénhidrátokból áll, ezen belül is a cukrok vannak többségben. A méz szénhidráttartalma 80–85%, a víz aránya pedig 16–19% közötti. A méz egyéb tápanyagai fehérjék; 100 g méz száraz tömege körülbelül 100 mg aminosavat tartalmaz.

A méz eredetét tekintve a virágos növények nektárjából és egyéb a növényeken kiváló édes nedvekből származik. A mézek összetételüket tekintve tartalmaznak: könnyen emészthető cukrokat, nyomelemeket (vas, cink, mangán, réz és króm), vitaminokat (kiemelendően a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, valamint a niacin és folsav).

Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer védekező sejtjeit (limfociták). Légúti betegségek, asztmatikus panaszok, sőt a TBC gyógyításában is előnyös a méz, főként a vöröshagyma méz fogyasztása. Belsőleg napi 1-3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat, lefekvés előtt fogyasztva segít alvászavar esetén is.

A méz nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is felhasználhatjuk pl. horzsolások, sérülések, sebek gyógyításánál, égésnél, fekélyeknél jó sebelzárást biztosít, megakadályozva az ödémák kialakulását.

Tévhit, hogy a méz azért kristályosodik meg, mert cukrot kevernek bele. Az is tévhit, hogy csak kristályosan lehet természetes eredetű. A méz mindkét állapotában kiváló minőségű!

A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amelynek során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos méz 45 Celsius-fokos vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül visszaolvasztható, de ezután ismét kikristályosodhat.

A kristályos méz kedvelőinek a krémmézet ajánljuk. A krémmézet úgy készítik, hogy a tároló tartályban, kristályosodás közben, időnként kíméletesen megkeverjük. Így nagyon kellemes krémszerűen finomkristályos lesz és így töltjük üvegekbe.

Milyen mézet fogyasszunk, folyékonyat vagy kristályosat? Erre egyszerű a válasz. Olyat amilyet szeretünk!

  • Jó eredetű, megbízható termelőktől származó méz.
  • Minden termelői tétel többlépcsős alapos ellenőrzése
  • Világszínvonalú laborháttér
  • Olyan innovatív üzemi háttér a méz előkészítésében és a csomagolásában, amely minden technikai lehetőséget felhasznál a kíméletes bánásmód érdekében.
  • Nagy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező, a minőség iránt elkötelezett kollektíva.